Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Każdą z restauracji nagrodzonych szefów warto odwiedzić.
Na wydarzenie do hotelu Sheraton w Sopocie przybyło ponad 150 szefów kuchni z województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego. Wymieniali się doświadczeniem, podpatrywali najnowsze trendy kulinarne, próbowali też regionalnych produktów, z których zwycięscy szefowie kuchni przygotowali popisowe dania do degustacji wszystkich gości.
Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:
- Szef Roku – Marcin Popielarz, restauracja Biały Królik (Gdynia)
- Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
- Młody Talent – Tomasz Grota, restauracja Tu gether (Sopot)
- Kobieta Szef – Olga Lompa, Gospoda Galiny (Bartoszyce, Mazury)
- Szef Kuchni Tradycyjnej – Mariusz Kucharczak, restauracja Natura w Rosevia Resort (Jastrzębia Góra)
Każdy z nagrodzonych pokazał po wręczeniu nagród swój kunszt kulinarny. Przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali w ciągu 20 minut swoje popisowe dania. Były to m.in. gęś sous vide z puree z portulaką i jarmużem, chipsami z jarmużu, sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii; marynowany łosoś z piklowaną dynią, dresingiem i olejem z rokitnika, czy żebro wołowe, z kwaśną śmietaną, truflą i jeżynami.
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.
Tur-info.pl
Pingback: 웹툰 미리보기
Pingback: 3 เทคนิคการแทง หวยฮานอย