Tasty Stories – smakowitych opowieści Hoteli SPA Dr Irena Eris, ciąg dalszy

Cykliczny projekt kulinarny Dr Irena Eris Tasty Stories, stworzony w 2017 orku przez Hotele SPA Dr Irena Eris, po raz trzeci proponuje smakoszom wyprawę po regionach krynickiego i mazurskiego Hotelu SPA w poszukiwaniu „tasty stories”.

Smakowitych, pełnych prawdziwych emocji opowieści o lokalnej kuchni, o produktach, które trafiają na stoły hotelowych restauracji oraz o ludziach, dzięki którym można się rozsmakować w jedzeniu. Bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories są lokalni rolnicy, hodowcy i wytwórcy, a także pracownicy i szefowie kuchni Hoteli SPA, jak i lokalni społecznicy, których życie na co dzień związane jest z kuchnią i regionem.

Badania rynku pokazują, że Polacy doceniają regionalne produkty ze względu na ich smak, jakość i oryginalność. Niewątpliwie coraz chętniej sięgamy po żywność naturalną i ekologiczną. Uważamy ją za zdrowszą, ale i za smaczniejszą. Polska jest w wyjątkowej sytuacji, gdyż przy dużym rozdrobnieniu gospodarstw rolnych, czasem przypominających manufaktury, jest coraz więcej takich, które wytwarzają mało, ale za to stawiają na wysoką jakość. Możemy się szczycić produktami, które pochodzą z pól i łąk, z jezior i rzek nie skażonych jeszcze przemysłem.

Zebrane przez Hotele SPA Dr Irena Eris i opowiedziane m.in. za pomocą filmu historie „Tasty Stories”, stają się inspiracją do organizowanych jesienią w Krynicy-Zdroju i na Wzgórzach Dylewskich specjalnych i pełnych atrakcji weekendów z wyjątkowymi kolacjami, w których uczestniczą hotelowi goście. Goście mogą wziąć udział w pokazach filmów kulinarnych, degustacjach lokalnych produktów oraz kiermaszu, które są okazją do spotkania się lokalnymi producentami i rolnikami, na co dzień współpracującymi z Hotelami SPA.

„W Hotelach SPA Dr Irena Eris, obok wypoczynku i odnowy biologicznej, ważną rolę pełni także jedzenie. – wyjaśnia dr Irena Eris. – Wszystko, co się w nich dzieje, ma silny związek z miejscem, w którym powstały i w którym funkcjonują. Dodatkowo sprzyja temu wyjątkowe usytuowanie hoteli w otoczeniu natury. A to z kolei przekłada się na kuchnię. Nasi szefowie kuchni chętnie sięgają po produkty lokalne, charakterystyczne dla regionu, świeże, sezonowe, a przede wszystkim dobrej jakości. Osobiście wyszukują sprawdzonych producentów i dostawców, nawiązują z nimi relacje, by mieć pewność, że wybrali najlepszy produkt i wiedzieć, jak został on wytworzony. Dzięki temu mogą się podpisać pod daniem, które stworzyli.”

Zwieńczeniem każdego „Weekendu ze smakiem“, bo tak w tym roku nazywają się finałowe spotkania w ramach „Tasty Stories”, jest ekskluzywna kolacja. Jej autorami są szefowie kuchni poszczególnych Hoteli SPA Dr Irena Eris wraz z zaproszonymi przez nich do współpracy kolegami i koleżankami po fachu. Wspólnie tworzą wyjątkowe menu degustacyjne, sięgając po regionalne i sezonowe produkty, także te pochodzące od bohaterów Dr Irena Eris Tasty Stories. „Zaproszenie do współpracy szefów kuchni z innych zakątków Polski pozwala nie tylko pokazać, jak wspaniałym i świetnej jakości produktami możemy pochwalić się w regionie. – tłumaczy Janusz Myjak, od 15 lat szef kuchni w krynickim Hotelu SPA Dr Irena Eris. – Wspólne gotowanie jest okazją do wymiany doświadczeń, które jest niezwykle inspirujące, a dla gości stanowi dodatkową atrakcję. Każdy z szefów ma bowiem swoje ulubione techniki gotowania, czy pomysły na połączenia różnych smaków, a to wzbogaca kulinarnie przygotowywane dania”. Przy tego rodzaju kolacji ważną rolę odgrywają także wina, których rolą jest uwypuklenie smaku potraw, dlatego o winach dobranych do  specjalnego, degustacyjnego menu opowiada sommelier. A całe wydarzenie nabiera wyjątkowości dzięki wspólnemu stołowi oraz niezwykłej oprawie i szczególnej atmosferze.

Od dawna bowiem wiadomo, a co często umyka nam w codziennym zabieganiu, że kuchnia łączy i wyzwala pozytywne emocje. Dlatego z przyjemnością polecamy odkrywanie smakowitych opowieści na portalu www.drirenaeristastystories.com i podczas tegorocznych, wyjątkowych „Weekendów ze smakiem” w Hotelach SPA Dr Irena Eris – w Krynicy-Zdroju (13-15 IX) i na Wzgórzach Dylewskich (18-20 X). Taki właśnie jest ten projekt – poszukiwaniem smaków, które na talerzu ukazują Beskidy i Mazury w zaskakującej odsłonie.

http://www.drirenaeristastystories.com/

Related Post