Dr Irena Eris Tasty Stories – różnorodność w życiu, jedność w kuchni. Rozmowa z Anną Pikułą, liderem projektu

Rozmowa z Anną Pikułą, kierownikiem ds. sprzedaży, marketingu, pr i relacji zewnętrznych, liderem projektu Dr Irena Eris Tasty Stories.

Tej jesieni Goście Hoteli SPA mają ponownie okazję uczestniczyć w  projekcie kulinarnym Dr Irena Eris Tasty Stories, uznanym za wydarzenie, które odmieniło polską gastronomię w 2017 roku. Czemu jest poświęcone „tasty stories”?

Anna Pikuła – W Hotelach SPA Dr Irena Eris obok wypoczynku i odnowy biologicznej, ważną rolę pełni także jedzenie. Wszystko, co w nich się dzieje ma silny związek z miejscem, w którym powstały i w którym funkcjonują. Te bliskie relacje przekładają się również na smaki. Nasi szefowie kuchni chętnie sięgają po produkty lokalne, charakterystyczne dla regionu, świeże, sezonowe, a przede wszystkim dobrej jakości. Osobiście wyszukują sprawdzonych producentów i dostawców, nawiązują bliskie relacje, by mieć pewność, że wybrali najlepszy produkt i mogą się podpisać pod daniem, które stworzyli. Dlatego w pierwszym „sezonie” projektu zaprezentowaliśmy producentów i wytwórców z regionu, których produkty trafiają na stoły w naszych hotelach. Chcieliśmy gościom przybliżyć, kto stoi za każdym, nawet małym, „dziełem kulinarnym” podawanym na białym talerzu. Że powstało ono z pasji, czasem wyrzeczeń, ale i sumiennej, ciężkiej pracy oraz fantazji producentów i gotujących kucharzy. Ale także podkreślić szacunek do dziedzictwa kulinarnego.

W tym roku Goście podpytywali się o kolejną edycję Dr Irena Eris Tasty Stories na długo przed jej rozpoczęciem. Kogo prezentuje projekt obecnie? O czym są smakowite opowieści?

AP: – Mottem tegorocznej edycji łączącym bohaterów jest „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”. Odnosi się ono do roli kuchni w naszym życiu, która kojarzy się z ciepłem ogniska domowego, potrafi łączyć i niezależnie od płci, wieku, wykształcenia, czy pochodzenia, w magiczny sposób jednoczyć, w każdym zakątku ziemi. Prezentujemy zatem sylwetki nie tylko producentów, których produkty trafiają do restauracji w Hotelach SPA Dr Irena Eris, ale również osób związanych z naszymi hotelami i regionem. Postaci nietuzinkowych, oddanych swojej pracy i w życiu których kuchnia też jest ważna. Opowiadamy o nich za pomocą filmowych mini dokumentów oraz wywiadów, które są dostępne na portalu DrIrenaErisTastyStories.com oraz na przypisanych do projektu social mediach.

Zwieńczeniem każdej edycji są wydawane w obydwu Hotelach SPA Dr Irena Eris (Krynica Zdrój i Wzgórza Dylewskie) ekskluzywne kolacje z menu degustacyjnym, które przygotowują szefowie kuchni. Co jeszcze ciekawego dzieje się?

AP: – Kolacja to uroczyste zakończenie każdego z etapów, którą przygotowują  – szefowie kuchni Hoteli SPA wraz zaproszonymi do udziału innymi utalentowanymi szefami kuchni. Zawodowa wymiana doświadczeń, praca z ciekawymi produktami i udział w pełnym emocji wydarzeniu nie tylko wzbogaca zawodowo, inspiruje, ale też rodzi wspaniałe przyjaźnie. W Krynicy-Zdroju, podczas wrześniowej plenerowej Kolacji „Oni” obok Janusza Myjaka szefa kuchni z Hotelu SPA Dr Irena Eris gotowali zaproszeni do współpracy krakowscy szefowie kuchni i przyjaciele

– Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 oraz Paweł Kras z restauracji Bottiglieria 1881. Natomiast w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie w październiku podczas ekskluzywnej Kolacji „One”  gotować będą szefowe kuchni – Agnieszka Wilbrandt w tutejszym hotelu wraz z Sylwią Stachyrą (zwyciężczyni 7. Edycji Top Chef i założycielka CookShe) i Mariolą  Monczak (z wrocławskiej restauracji Pod Papugami i również uczestniczki Top Chef 2018). Finałowe kolacje przygotowują dwa różne teamy szefów, o odmiennym spojrzeniu na kuchnię. Mam nadzieję, że porównanie męskiego i żeńskiego świata gastronomicznego jest dla uczestników niezwykle interesujące i inspirujące.

Kolacje, to nie jedyne atrakcje dostępne dla Gości podczas weekendu z Dr Irena Eris Tasty Stories?

AP – W tym roku postawiliśmy na więcej filmowych emocji, dlatego w obydwu Hotelach SPA zostały zaplanowane pokazy interesujących, poruszających społeczne aspekty związane kulinariami i gastronomią, dokumentów. W Krynicy-Zdroju Goście obejrzeli „W obronie jedzenia” na podstawie bestsellerowej książki amerykańskiego dziennikarza Michela Pollana o tym samym tytule. A na Wzgórzach Dylewskich z uwagi na kobiecą tematykę, pokażemy dokument „Boginie jedzenia”, w który ukazuje na różne sposoby sytuację kobiet szefów w świecie zdominowanym przez mężczyzn.

Dodatkową atrakcją jest możliwość spróbowania lokalnych specjałów podczas śniadań oraz zamówienia ze specjalnej wkładki niepowtarzalnych dań, z produktów pochodzących od lokalnych dostawców. To wyjątkowe menu jest dostępne dla wszystkich Gości podczas lunchu i kolacji w naszych hotelowych restauracjach.

Ponadto w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, dzięki współpracy z Gminą Ostróda organizujemy otwarte spotkanie w piątkowy wieczór w Rybakówce nad stawem, nieopodal hotelu. Osoby, które zechcą do nas dołączyć będą miały okazję do spotkań z szefowymi kuchni, naszymi lokalnymi producentami oraz tegorocznymi i ubiegłorocznymi bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories, jak również degustacji lokalnych specjałów.

Kto jeszcze nie poznał smakowitych opowieści, zapraszamy na portal DrIrenaErisTastyStories.com

Related Post